Persbericht

In de landelijke pers is afgelopen week opnieuw uitgebreid aandacht besteed aan boiler rooms. Aanleiding daarvan was het bericht van de AFM dat zij ruim 700 Nederlanders gaat waarschuwen omdat zij staan vermeld op een zogenaamde “suckerlist”. Deze “suckerlist” (vertaald: sukkellijst) is bijvangst van een crimineel onderzoek van het OM. Het OM heeft deze lijst aan de AFM verstrekt die de personen die op deze lijst staan actief gaat waarschuwen.

Journalist Chris van Alem heeft onze advocaat Lucas van Gilst verzocht om een nadere toelichting over de wijze waarop deze boilers room te werk gaan. Hierover is op 20 november 2014 het volgende persbericht geplaats in onder meer het het Brabants Dagblad, de Gelderlander, BN De Stem, de PZC, de Stentor, Tubantia, de Limburger en het ED.

Effectenhandel via verzonnen adres

door Chris van Alem

UTRECHT – Valse certificaten, een verzonnen adres en een schimmige banktransactie. Daar kregen de kopers van aandelen Advance Media Group Inc. mee te maken. De aandelen bleken geen cent waard. Zodoende gingen vier cliënten van de Utrechtse advocaat Lucas van Gilst tezamen voor enkele tienduizenden euro’s de mist in. Van Gilst: „Een van mijn cliënten werd gebeld door Bob de Jong, account advisor van Erwin Lloyd AG, effectenkantoor gevestigd in Frankfurt. De Jong wilde hem aandelen in de Advanced Media Group verkopen. Mijn klant heeft dat bedrijf en de website van Erwin Lloyd gecheckt en dat leek in orde. Hij kocht de aandelen en stortte het geld bij de Citibank in Frankfurt. Maar de Bank Mandari in Jakarta bleek de werkelijke begunstigde te zijn. Daar ging het geld heen. Hij zou de originele documenten van de gekochte aandelen binnen 28 dagen ontvangen. Ondertussen belde ene Jeffrey van Dijk van Erwin Lloyd nog of hij meer aandelen wilde kopen, maar daar is hij niet op ingegaan. De originele documenten kwamen niet. Mijn klant heeft AFM en De Nederlandsche Bank gevraagd of die Erwin Lloyd kenden, maar dat bleek niet het geval. Ook de Rabobank kende dat bedrijf niet. Op een gegeven moment daalde de koers van de aandelen en wilde hij ze verkopen. Dat gebeurde niet en uiteindelijk bleken ze waardeloos. Er is aangifte van oplichting gedaan bij de politie  in Oosterhout, maar die heeft er niets mee gedaan.” Een andere gedupeerde cliënt van Van Gilst stuurde een privé-detective naar Frankfurt. „Het adres waar Erwin Lloyd gevestigd zou zijn, bleek een braakliggend stuk grond.” Andere klanten ontvingen een certificaat van Clarendon Fidelity Capital s.a. op de Bahama’s. Dat moest de echtheid van de aandelen garanderen. Het certificaat is volgens Van Gilst een nagemaakt, ingescand en waardeloos document.

Delen