AFM-seminar

Toezichthouder AFM heeft op 14 september 2011 haar eerste voorlichtingsmiddag voor consumenten gehouden.

Vorig jaar kreeg de toezichthouder 12.000 telefoontjes. Jaarlijks worden zo’n 800 zaken onderzocht. De AFM wil consumenten wapenen tegen malafide beleggingsvehikels. De informatiebijeenkomst heeft de AFM afgekeken van de toezichthouder in Quebec (Authorité des Marchés des Financiers). In Quebec komen honderden consumenten op dergelijke informatiebijeenkomsten af. De AFM wil dat in Nederland ook bereiken zodat consumenten beter kunnen worden voorgelicht.

Lucas van Gilst was aanwezig bij het seminar en doet in dit blog verslag. De powerpoint presentatie van de AFM kunt u hierdownloaden. Ook het FD Weekend bericht hier uitgebreid over. Het artikel van het FD kunt u gratis raadplegen via de websiteFD.nl. Reageer via info@vangilstadvocatuur.nl of Twitter #boiler room.

Verslag

Palm Invest, Royal Dubai, Partrust en Easylife. Dit zijn alleemaal spraakmakende beleggingsfraudezaken waarover uitvoerig werd bericht in de media. Voordat deze beleggingsvehikels, brokers of piramidefondsen de krantenkoppen haalden,  waren er tientallen, zo niet honderden beleggers ingetrapt. En beleggers blijven er nog steeds intrappen.

Zodra beleggers het geld hebben overgemaakt kan de AFM niets doen. De AFM gaat zelf niet achter het geld aan (heeft daar ook de bevoegdheid niet voor) en raadt beleggers aan om andere gedupeerden om zich heen te verzamelen en samen een gespecialiseerde advocaat in te schakelen die de schade wel kan proberen te verhalen.

De AFM geeft aan dat boilerrooms nog steeds op grote schaal actief zijn. ‘Per week krijgen we minstens één boilerroommelding binnen’, vertelt Michiel de Groot van de afdeling integriteitstoezicht van de AFM.’ Boiler rooms zijn een verzamelnaam voor ‘callcenters, vaak gevestigd in het buitenland, met opdringerige colporteurs die u niet-bestaande of nagenoeg waardeloze aandelen proberen te slijten.’ De telefonische verkoop wordt vaak verder ondersteund door een professionele website die terug te vinden is in Google-zoekopdrachten, nep-persberichten en e-mails’. Het nep-onlinehandelsplatform China Mercantile is daar een voorbeeld van. Dit platvorm, dat niet-bestaande opties en termijncontracten verhandelde, creëerde een grote bekendheid op internet door te verwijzen naar andere websites. Ook onderstreepte Gulf Oil Exploration de exclusiviteit van haar aanbod met een besloten website waarvoor gedupeerden een inlognaam en wachtwoord kregen toegezonden.

Sommige aanbieders sturen zelfs pdfjes van (vervalste) certificaten van de aangekochte aandelen. De cerfiticaten (uitgeven door custody agents) kunnen zogenaamd worden ingeruild voor echte stukken bij de huisbankier van de gedupeerde. Dat wordt gedaan om de belegger zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. De belegger denkt dat hij waardepapieren heeft en komt er pas achter dat deze nep zijn zodra hij zijn aandelen wil verzilveren. Vaak wordt begonnen met een kleine deal, die met (papieren) winst wordt afgesloten. Bij geringe bedragen kan de boiler room namelijk eenvoudig de koers van een ‘pennystock’ manipuleren. Zodra dit is gebeurd, wordt u gevraagd een – uiteraard veel grotere – vervolgtransactie te doen.

Tips

Hoe kunt u zich wapenen tegen fraude? De belangrijkste tips zijn de volgende:

1. Raadpleeg het AFM-register om te zien of uw aanbieder een vergunning heeft

2. Informatie moet volledig, niet misleidend en begrijpelijk zijn

3. Ga nooit in op aandelenverkoop per telefoon of e-mail

4. Betaal geen onduidelijke kosten aan onbekende instanties

5. Betaal geen geld vooraf bij afsluiting lening

6. Wees extra alert als u geld moet overmaken naar het buitenland. Met name bij overboeken via Western Union: de ontvanger is dan niet te traceren

Waarschuwingslijsten

De AFM houdt waarschuwingslijsten bij van verdachte instellingen, zowel binnen als buiten Nederland, te raadplegen viawww.afm.nl/nl/consumenten/risico.

Dun & Bradstreet

Daarnaast kunt u de international bedrijvendatabase van Dun & Bradsheet www.dnb.com raadplegen.

Phishing

Ga verder nooit in op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Bij andere aanbiedingen of verzoeken per mail kan het mogelijk gaan om ‘phishing’, waarbij wordt getracht u persoonlijke details te ontfutselen. U wordt dan gevraagd door te klikken naar een site om uw bankdetails te verifiëren en belandt vervolgens op een nagebouwde nepsite. ‘Sowieso is het verstandig nooit door te klikken. Tik altijd zelf het adres van de door u gewenste site in’, adviseert de AFM. 

Finance advocaat

Bent u slachtoffer geworden? Van Gilst Advocatuur is gespecialiseerd in finance zaken en treedt regelmatig op voor gedupeerden van boiler rooms. Voor een vrijblijvend advies kunt u contact opnemen met advocaat Lucas van Gilst. 

Delen