Column herwaardering coöperatie

OnderNamen

In juni 2011 is de eerste uitgave van OnderNamen Utrecht uitgekomen. Lucas van Gilst heeft daarin een column geschreven over de opmars van de coöperatie. In 2006 waren er in Nederland 3834 coöperaties en in 2010 al 5062. Dat aantal blijft stijgen. De column over deze toegenomen populariteit kunt u hier downloaden als .pdf bestand.

Documentatie oprichting

Een veelgestelde vraag is welke stappen genomen moeten worden om een coöperatie op te richten. Bij het oprichten van een coöperatie is de volgende documentatie van belang:

  • notariële oprichtingsakte (= statuten)
  • ledenovereenkomst (= overeenkomst tussen de leden en de coöperatie)
  • huishoudelijk reglement met eventueel een gedragscode (= nadere invulling van de afspraken uit de ledenovereenkomst)

Voorbeeld

Een voorbeeld van statuten en een huishoudelijk reglement kunt u bijvoorbeeld vinden op de website van de Coöperatie Agrifirm (toeleverancier boeren en tuinders).

Begeleiding oprichting

Het opstellen van een ledenovereenkomst en het huishoudelijk regelemt wordt veelal door een advocaat verzorgd. Het opstellen van de statuten dient door een notaris te worden gedaan. Wij kunnen voor u de hele begeleiding van de oprichting van een coöperatie verzorgen. Daarbij wordt via ons kantoor een notaris ingeschakeld waarmee vervolgens nauw wordt samengewerkt. Daarmee wordt een optimaal resultaat bereikt hetgeen u tijd en ook geld bespaart.

Ervaring met coöperaties

Wij hebben ruime ervaring met het oprichten van diverse soorten coöperaties. Aarzelt u niet om vrijblijvend contact met ons kantoor op te nemen voor meer informatie.

Delen