Fiscale vluchtroute?
In het FD van 13 september 2011 wordt melding gemaakt van de fiscale vluchtroute van de coöperatie. In dat artikel wordt een interessante discussie aangesneden. Schendt het toenemende aantal fiscale coöperaties het imago van de ‘gewone’ coöperatie niet te veel?
Niet alleen maatschappelijke ondernemingen en overheidsinstellingen maken steeds vaker gebruik van de rechtsvorm coöperatie. Ook multinationals gebruiken de coöperatie steeds vaker. Zij hebben daar echter heel andere redenen voor. Grote internationale bedrijven laten hun geldstromen via Nederland lopen om geen dividend -en vennootschapsbelasting te hoeven betalen.
De constructie is als volgt. Multinationals richten in Nederland een coöperatie op. De leden van deze coöperatie worden gevestigd in landen met milde belastingklimaten (o.a. Bermuda-, Kaaiman- en Kanaaleilanden, Delaware en Cyprus). Deze leden zijn ondernemingen uit de groep van de multinational. Zij kunnen door vestiging van de coöperatie in Nederland gebruik maken van de deelnemingsvrijstelling die Nederland kent. Via belastingverdragen (waarvan Nederland er ruim honderd heeft) hoeft de multinational daardoor geen 15% dividendbelasting te betalen. Voorbeelden van multinationals die van een dergelijke constructie gebruiken zijn nagenoeg alle grote oliemaatschappijen en autobedrijven, maar ook bedrijven als Nike en Wal-Mart.
Alhoewel deze constructie heel aanlokkelijk is (en voltrekt legaal) staat het ver af van de het gedachtegoed van de coöperatie. Het karakter van de coöperaties die uitsluitend om fiscale motieven in Nederland zijn gevestigd is wezenlijk anders dan de coöperaties van agrariërs uit het verleden. De vraag die in het artikel van het FD wordt gesteld of dit soort fiscale coöperaties het imago van de coöperatie niet schendt. Wat vindt u hiervan? Reageren kan door een e-mail aan de redactie via info@vangilstadvocatuur.nl of via Twitter #belastingroute.